Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥΣ

Κάθε χρόνο δεκάδες σκύλοι θεραπεύονται από κτηνιάτρους μετά από ατυχήματα που συμβαίνουν εξαιτίας του παιχνιδιού αυτού, από παράλυση των άκρων μέχρι αιμορραγίες και οξείες ή χρόνιες μολύνσεις. Οι κίνδυνοι ξεκινούν από το γεγονός ότι τα ξύλα που πετάμε για να πιάσουν οι σκύλοι μας είναι σχεδόν πάντα μυτερά και βρώμικα, και όταν ο σκύλος τρέχει να τα πιάσει με το στόμα, μπορούν να τον τραυματίσουν στο δέρμα, στον οισοφάγο, σε αιμοφόρα αγγεία, ή ακόμη κα στον νωτιαίο μυελό ή στον λαιμό. Το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί είναι να διεισδύσουν σκλήθρα από το ξύλο εσωτερικά στο σώμα του ζώου και να μολύνουν τον οργανισμό, καθώς έχουν βακτήρια και μύκητες ή άλλες ουσίες που προκαλούν μολύνσεις. Είναι επίσης πιθανόν να μην αντιμετωπίζονται αυτές οι μολύνσεις καθώς μπορεί να αντισταθούν στα αντιβιοτικά. Γενικά είναι απίστευτο και το γεγονός ότι τέτοιες περιπέτειες μπορούν να φτάσουν σε πολύ υψηλά κόστη θεραπείας, και παρ΄ όλα αυτά ο σκύλος στο τέλος να πεθάνει. Εναλλακτικά είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε πλαστικά ή λαστιχένια παιχνίδια που να πετάμε στον σκύλο για να πιάσει. Ακόμη και τότε πρέπει να προσέχουμε ώστε αΗ διάθεση του σκύλου για "παιχνίδια" παίζει καθοριστικό ρόλο στην αγάπη που τρέφει ο άνθρωπος για αυτό το υπέροχο ζώο. Όσο κουρασμένος και να γυρνάς στο σπίτι μετά την δουλειά, ένας σκύλος με όρεξη για παιχνίδι είναι κάτι που θα σε ξεσηκώσει, θα σε αναζωογονήσει και θα σε "ξεκουράσει".
'Έχει παρατηρηθεί σε άλλα ζώα που ζουν κοντά στον άνθρωπο, όπως τα πρόβατα για παράδειγμα, ότι μεγαλώνοντας χάνουν την νεανική ορμή που έχουν για το παιχνίδι, και αφοσιώνονται αποκλειστικά στην ανεύρεση φαγητού και την κοινοβιακή "σιέστα". Ο σκύλος, μέχρι τα βαθιά του γεράματα, διατηρεί άσβεστη την "φλόγα" για παιχνίδια. Οι πρόγονοι του σκύλου (οι Λύκοι για πολλούς) συνήθιζαν (και συνηθίζουν) να παίζουν, εξασκώντας έτσι τις κυνηγητικές τους ικανότητες, ισχυροποιώντας το δέσιμο της αγέλης και καθορίζοντας το "ποιος είναι ο αρχηγός".
Στις μέρες μας ο σκύλος έχει καλοβολευτεί ως "επίτιμος καλεσμένος" στα σπίτια εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο το κόσμο. Δεν του είναι απαραίτητο να κυνηγήσει για να βρει τροφή. Του την προσφέρουμε εμείς σε αντάλλαγμα της πολύτιμης παρουσίας του δίπλα μας και των εργασιακών υπηρεσιών που μας προσφέρει. Παρόλα αυτά, θέλει ακόμη να παίζει. Μιμείται έτσι το "ψάξιμο", το "κυνηγητό" το "πιάσιμο" και το "σκότωμα" στον πραγματικό αγώνα για την επιβίωση. Έχοντας την περιγραφή του παραπάνω ενστίκτου στο μυαλό μας, θα μπορέσουμε να ξεχωρίσουμε ποια από τα παιχνίδια που κυκλοφορούν στο εμπόριο θα είναι ενδιαφέροντα για τον σκύλο μας και ποια εκείνα που θα του είναι βαρετά.
Η ποικιλία των παιχνιδιών για σκύλους είναι μεγάλη. Μοναδικό κοινό τους γνώρισμα είναι η αντοχή των περισσοτέρων στο δάγκωμα. Από εκεί και πέρα το τι "κάνει" και τι αντιπροσωπεύει το κάθε παιχνίδι για τον σκύλο, έχει μεγάλη σημασία με την "αποδοχή" του παιχνιδιού.
Τα παιχνίδια που κάνουν θόρυβο όταν δεχτούν την πίεση από τα πόδια ή τα δόντια ενός σκύλου, αντιπροσωπεύουν για αυτόν τις κραυγές ενός άτυχου λαγού, για παράδειγμα. Τέτοιου είδους παιχνίδια θα ξετρελάνουν μικρά ή και μεγαλύτερα κυνηγόσκυλα. Έχει εκφραστεί η άποψη, από κάποιους ειδικούς στην συμπεριφορά του σκύλου, ότι μπορεί στο μυαλό του τετράποδου φίλου μας να μη γίνει διακριτή η διαφορά ανάμεσα στον ήχο παρόμοιων παιχνιδιών και το κλάμα ενός μωρού. Παρόλο που κάτι τέτοιο είναι μάλλον αμφίβολο, εάν παρατηρήσετε ότι τα παιχνίδια που κάνουν θόρυβο ενθουσιάζουν τον σκύλο σας πέρα από κάποια όρια, σταματήστε να του τα δίνεται.
Μπάλες. Οι μπάλες είναι κάτι μικρά "πράγματα" που κυλάνε... έτσι τουλάχιστον το βλέπει ένας σκύλος. Όλων των ειδών οι μπάλες ασκούν ακατανίκητο μαγνητισμό στα σκυλιά όλου του κόσμου. Αυτή η ανεξήγητη γοητεία έχει να κάνει με την κίνηση. Η κίνηση μιας μπάλας αντιπροσωπεύει για τον σκύλο την προσπάθεια απόδρασης ενός θηράματος και "δυναμιτίζει" το αρχέγονο ένστικτο του κυνηγού. Εξάλλου μ' αυτήν μπορείς να εκπαιδεύσεις εύκολα τους ανθρώπους να σου την πετούν μακριά για να την φέρεις πάλι πίσω (στην περίπτωση που είσαι σκύλος). Χρειάζεται προσοχή στην επιλογή του μεγέθους. Μια μικρή μπαλίτσα δεν κάνει για έναν μεγαλόσωμο Ροτβάϊλερ, διότι μπορεί κατά λάθος να την καταπιεί και να πνιγεί. Μια μπάλα τεραστίων διαστάσεων μάλλον θα τρομάζει ένα μικρόσωμο πεκινουά.
Τα "κόκαλα" από συνθετικές ή φυσικές πρώτες ύλες αποτελούν για τον σκύλο "τ' απομεινάρια" από το ...φανταστικό του θήραμα. Στην φύση ο λύκος, όση από την λεία του δεν μπορεί να καταβροχθίσει (συνήθως κόκαλα ή σκληρά μέρη του ζώου που έπιασε) τα κρύβει και επιστρέφει για να τ' αποτελειώσει. Πολλοί από εσάς θα έχετε παρατηρήσει τον σκύλο σας να κάνει το ίδιο. Να προσπαθεί να κρύψει το κόκαλό του σε διάφορα σημεία του σπιτιού. Αφού έχει φάει, ή αν αρχίζει και βαριέται, ο σκύλος σας θ' ανακαλύψει το κρυμμένο "απομεινάρι" και θα αρχίσει να το μασάει με μεγάλη ευχαρίστηση. Το κόκαλο για τον σκύλο είναι περισσότερο ανάγκη παρά παιχνίδι. Μ' αυτό εξασκεί τα δόντια του που έχουν συνηθίσει στις μαλακές, λίγο πολύ, τροφές που του προσφέρουμε. Παρόλο αυτά μη δίνετε στο σκύλο σας κόκαλο από πραγματικό ζώο, εάν δεν θέλετε να έχει τραυματισμούς στο λαιμό, τον φάρυγγα, την κοιλιά και τα έντερα, όπως συμβαίνει στη φύση.
Η βαρεμάρα και η μοναξιά είναι οι χειρότεροι εχθροί ! Ο σκύλος που μένει περισσότερες από 5 - 6 ώρες μόνος στο σπίτι, νιώθει στρεσαρισμένος. Ο σκύλος που ζει δεμένος στην αυλή ή παρατημένος στο μπαλκόνι, θα παρουσιάσει αργά ή γρήγορα προβληματική συμπεριφορά. Τα σκυλιά είναι ζώα που αποζητούν την συντροφιά της αγέλης. Είτε με τους ομοίους τους είτε με τον άνθρωπο. Το να ξέρουν ότι ανήκουν κάπου τους κάνει ευτυχισμένους. Το να έχουν μια προκαθορισμένη "ρουτίνα" καθημερινά, "ασχολίες" όπως η βόλτα και το παιχνίδι, τους γεμίζει τη ζωή.
Πολλοί ιδιοκτήτες, δεν θέλουν απλά ο σκύλος τους να είναι χαρούμενος κι ευτυχισμένος με τα παιχνίδια που του προσφέρουν. Αποζητούν, επίσης, το καλύτερο δυνατό για την φυσική και ψυχική υγεία του κατοικίδιου τους. Ένα καλό παιχνίδι για σκύλους, εκτός από φυσική άσκηση και εκτόνωση, πρέπει να προσφέρει και ανάλογη "πνευματική" ενασχόληση. Εκτός από την καλή ποιότητα κατασκευής , ένα καλό παιχνίδι πρέπει να είναι φτιαγμένο με υλικά που δεν είναι τοξικά και δεν πρόκειται να δημιουργήσουν προβλήματα υγείας στο σκύλο μας. Από εκεί και πέρα η ποικιλία είναι μεγάλη. Ένα "έξυπνο" παιχνίδι για σκύλους που παρασκευάζεται στην Αμερική από τις εταιρίες Kong και Buster είναι τα Kong Biscuit ball και Buster Cube, τα οποία "γεμίζονται" ή έχουν θέσεις για μικρά μπισκότα ή κροκέτες. Έτσι ο σκύλος παίζει μ' αυτά τα παιχνίδια χωρίς να βαριέται εύκολα, αφού προσπαθεί να αποσπάσει την τροφή που περιέχουν και ταυτόχρονα εξασκεί, εκτός από τα δόντια του, και το μυαλό του.
Τέτοιου είδους παιχνίδια βελτιώνουν κατά πολύ την κατάσταση ενός σκύλου που μένει πολλές ώρες μόνος στο σπίτι, κατευνάζοντας το "άγχος του αποχωρισμού". Χρησιμοποιούνται, επίσης, από εκτροφεία και ξενοδοχεία σκύλων, ακόμη και από ζωολογικούς κήπους, κατά τις πρώτες μέρες εισαγωγής κάποιου ζώου, δηλαδή για την περίοδο εγκλιματισμού.
Ένας σκύλος χωρίς παιχνίδια είναι ένα ...θλιβερό θέαμα. Μοιάζουν με τους ανθρώπους που δουλεύουν συνέχεια και δεν "παίζουν" ποτέ. Δείχνουν απογοητευμένοι, βαριούνται και υποφέρουν. Τα κοινωνικά παιχνίδια του κυνηγητού, της ανεύρεσης, του τραβήγματος, είναι όσα θέλουν να κάνουν οι σκύλοι με τ' αφεντικά τους. Τ' αντικείμενα - παιχνίδια έχουν να κάνουν περισσότερο με την ανάγκη του σκύλου να μασά και να εξασκεί τα δόντια και το σαγόνι του. Όταν συνδυάζουμε τ' αντικείμενα με την δική μας συμμετοχή στο παιχνίδι, είναι ότι καλύτερο για τον σκύλο. Έτσι συμβαίνει όταν ρίχνουμε μια μπάλα ή κάτι άλλο για να μας το φέρει πίσω ο σκύλος, ή όταν κρατάμε εμείς την μια άκρη από κάποιο σχοινί και αφήνουμε την άλλη στα ...δόντια του σκύλου. Γι αυτό το τελευταίο, πολλοί εκπαιδευτές υποστηρίζουν πως αυξάνει την κυριαρχικότητα του σκύλου και ότι πρέπει πάντα ο σκύλος ν' αφήνει το αντικείμενο με το οποίο παίζουμε όταν του δοθεί εντολή.
Η ζωή του σκύλου, σήμερα δεν είναι τόσο περιπετειώδης ή επικίνδυνη όσο παλιότερα ή όσο αυτή των λύκων, αλλά εάν του προσφέρουμε σωστά και "έξυπνα" παιχνίδια δεν θα είναι ποτέ βαρετή. Τα σαγόνια, τα δόντια και το μυαλό του σκύλου πρέπει να εξασκείται καθημερινά σε αντιστάθμισμα της "ήσυχης" κατοικίδιας ζωής που κάνει και των έτοιμων και "μαλακών" τροφών που τρώει καθημερινά.
υτά να μην έχουν τόσο μικρό μέγεθος ώστε να καταπίνονται από τον σκύλο. Μια δεύτερη πολύ σημαντική αιτία που προκαλεί προβλήματα στα ζώα συντροφιάς ειδικά αυτήν την περίοδο των γιορτών (και που στέλνει πολλά ζώα στους κτηνιάτρους αυτές τις μέρες), είναι το να δίνουμε τα περισσεύματα των γιορταστικών γευμάτων στα ζώα – συντρόφους μας. Εκτός από τα κόκαλα που είναι ακατάλληλα για το πεπτικό σύστημα των σκύλων κα γάτων, και ας νομίζουμε ότι είναι λιχουδιά για αυτά, υπάρχουν και άλλα συστατικά της ανθρώπινης τροφής που δεν είναι κατάλληλα για τα ζώα. Για παράδειγμα ορισμένα λαχανικά κυρίως αμυλούχα ( πχ πατάτες) είναι δύσπεπτα από τα σκυλιά, τα γλυκά απαγορεύονται, η σοκολάτα είναι τοξική, το ίδιο μεγάλες ποσότητες κρεμμυδιού, τα σταφύλια (προκαλούν προβλήματα στα νεφρά), τα χόρτα (μπορεί να οδηγήσουν σε κολίτιδα, ο σκύλος επιλέγει μόνος του πότε να φάει χόρτα για να προκαλέσει εμετό σε περιπτώσεις που έχει δυσπεψία), πολύ αλμυρά φαγητά, και πολύ λιπαρά φαγητά επίσης (πχ αποφεύγουμε την πέτσα του κοτόπουλου). Ο άνθρωπος που νοιώθει σύντροφος του σκύλου ή της γάτας – συγκάτοικού του και που τα αγαπά και τα σέβεται πραγματικά δεν τα χρησιμοποιεί σαν σκουπιδοφάγους, και τα προσέχει αφού γνωρίζει ότι είναι σαν παιδιά για όλη τους την ζωή μαζί του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου