Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

ΘΕΛΩ ΣΚΥΛΟ.ΤΙ ΣΚΥΛΟ ΝΑ ΠΑΡΩ?

Τι να ξέρετε πριν πάρετε για να μην την πάθετε! Αν τα παιδιά σας είναι κάτω από 12 ετών μην περιμένετε να ασχοληθούν με την καθημερινή φροντίδα του σκύλου. Τα παιδιά αυτών των ηλικιών, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, ασχολούνται μόνο με το παιχνίδι.
«Βγαίνουν» σε όλα τα μεγέθη, χρώματα και τριχώματα, σε περισσότερες από 350 διαφορετικές φυλές. Και αν ρωτήσετε τους εκτροφείς κάθε μια από αυτές τις φυλές έχει σημαντικό λόγο ύπαρξης. Μην αγοράζετε, λοιπόν, αψήφιστα το κουταβάκι της βιτρίνας. Ενημερωθείτε πρώτα για τα χούγια του και επιλέξτε βάσει… σχεδίου. Αν πάλι πάτε «απλά για την παρέα», μην αποκλείετε τα ημίαΤα κριτήριαΚάποιοι ρωτάνε. Κάποιοι άλλοι διαλέγουν ένα σκύλο με κριτήριο πως…Είχε και ο γείτονας και ήταν καλός.Μπήκα στο pet shop και είδα τα ματάκια του.Μου άρεσε γιατί έβλεπα ένα ίδιο στην τηλεόραση.Μου το χαρίσανε.… και ότι άλλο μπορείς να ακούσεις.
Πρέπει να αναρωτηθούμε και να σκεφτούμε πολύ σοβαρά και πριν είναι αργά:1. Γιατί θέλω να πάρω σκύλο;2. Πόσο χρόνο μπορώ να του αφιερώσω;3. Τι εμπειρία έχω με τους σκύλους;Και να έχουμε υπόψη μας ότι κάθε κουτάβι κουβαλάει μαζί του, εκτός από τα χαρακτηριστικά της φυλής του, τον ατομικό του χαρακτήρα. Σε κάθε γέννα έχουμε 6-7 διαφορετικούς χαρακτήρες. Ο χαρακτήρας του κουταβιού θα επηρεαστεί επίσης πολύ από το χώρο που θα μείνει, καθώς και από το περιβάλλον του, όσον αφορά δηλαδή τα πρόσωπα (παιδιά, ηλικιωμένοι, συγκάτοικοι). Αργότερα, η συμπεριφορά του σκύλου θα εξαρτηθεί από τις εμπειρίες που θα ζήσει όπως το παιχνίδι, τη συντροφιά, το ξύλο, τους τραυματισμούς, τις ασθένειες και τέλος από την εκπαίδευση που θα του δώσουμε για να μπορέσουμε να συμβιώσουμε και να περάσουμε καλά.
ΕπιλέγονταςΣτην επιλογή κουταβιού μεγάλο ρόλο παίζει η επιλογή του φύλου αφού τα θηλυκά είναι πιο συνεργάσιμα, παρότι τα αρσενικά είναι συνήθως πιο επιβλητικά. Το σκυλί πουθα πάρουμε θα πρέπει να μας αρέσει εξωτερικά, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί το μοναδικό κριτήριο. Μερικές από τις πιο συνηθισμένες απόψεις που ακούγονται και οι οποίες αποτελούν ικανό κριτήριο για την απόκτηση και επιλογή ενός σκύλου είναι οι παρακάτω:• Δεν έχω εμπειρία από σκυλιά αλλά πάντα ήθελα να έχω ένα σκύλο για παρέα ο οποίος να μπορεί να προσαρμοστεί σε διαμέρισμα.• Τα πρωινά λείπουμε όλοι από το σπίτι αλλά μετά μπορούμε να του αφιερώσουμε αρκετό χρόνο.• Δε με ενδιαφέρει το μέγεθος ούτε αν είναι σκύλος-φύλακας και σκέφτομαι να τον έχουν συνέχεια παρέα όταν πάω για επίσκεψη, διακοπές κλπ.
Πρώτος σκύλος;Ας ξεκινήσουμε λέγοντας, ότι για άπειρους ιδιοκτήτες είναι σχεδόν απαραίτητη η εκπαίδευση στη βασική υπακοή και συνήθως προτείνουμε θηλυκά σκυλιά που είναι λιγότερο κυριαρχικά και περισσότερο συνεργάσιμα.
Ένας σκύλος που ζει σε διαμέρισμα και έχει αφεντικό που ασχολείται μαζί του περνάει πιο καλά και είναι πιο ισορροπημένος από ένα σκύλο με ένα τεράστιο κήπο δικό του, όπου η μόνη επαφή που έχει είναι ένα χάδι όταν μπαίνει ή βγαίνει ο ιδιοκτήτης και ένα πιάτο φαϊ. Η πιθανότητα το κουτάβι σας να βγει αρκετά πιο ζωηρό από το πρότυπο της φυλής υπάρχει και είναι περίπου μια στις τέσσερις. Για αυτό, αν θέλετε ένα ήρεμο ζώο, ακόμα και σε ήσυχες φυλές, θα πρέπει να επιλέξετε ένα από τα ήρεμα κουταβάκια της γέννας.Δραστήριος σκύλος;Αν είστε δραστήριοι, του περ- πατήματος και της εκδρομής, και επιθυμείτε ανάλογο σκύλο θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τον πρώτο καιρό θα ταλαιπωρηθείτε με ένα κουτάβι γεμάτο ενέργεια. Οι επιλογές σας είναι: Labrador Retriever, Golden Retriever, Γερμανός Ποιμενικός, Border Collie, American Staffordshire Terrier,Siberian Husky, Boxer. Αν θέλετε μικρόσωμο, να γνωρίζετε ότι τα περισσότερα μικρόσωμα είναι ενεργητικά και παιχνιδιάρικα: Pincher, Spitz, Fox Terrier τα αεικίνητα Jack Russel, Poodle, West Highland Terrier κ.α. Για μεσαία σκυλιά θα προτείναμε τα Cocker Spaniel, Beagle και το μεσαίο μέγεθος Schnauzer, όλα όμως με πολλή ενέργεια μέσα τους. Στα Schnauzer, και για τα τρία μεγέθη, θα βάλουμε και υποψήφιους ιδιοκτήτες μικρά παιδιά, τα οποία παίζουν και ασχολούνται με τους σκύλους τους και δε θέλουν ένα σκύλο του καναπέ. Εδώ πρέπει να συμπληρώσουμε, ότι αν τα παιδιά είναι κάτω από 12 ετών μην περιμένετε ότι θα ασχοληθούν με την καθημερινή φροντίδα του σκύλου δηλαδή τάισμα, βούρτσισμα, βόλτες για λέρωμα. Τα παιδιά αυτών των ηλικιών, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, ασχολούνται ΜΟΝΟ με το παιχνίδι.
Θέλω σκύλο που να αντέχει τη μοναξιάΛείπω όλη την ημέρα από το σπίτι και επιστρέφω 9 το βράδυ - πολλές φορές λείπω και τα Σαββατοκύριακα. Αγαπώ πολύ τα σκυλιά και είχα από μικρός με τους γονείς μου. Θέλω να πάρω ένα σκύλο και όσο χρόνο έχω πριν πέσω για ύπνο να του τον αφιερώνω. Τι σκύλο να πάρω; Έχω μεγάλο κήπο.°n Είναι πολύ εγωιστικό να πάρουμε ένα σκύλο για να το βλέπουμε μισή ώρα και όχι πάντα. Το κουτάβι αυτό θα μεγαλώσει μέσα στη στέρηση, δε θα γίνει ισορροπημένο και θα το φάει το μπαλκόνι ή ο κήπος, (κι ας είναι μεγάλος) γιατί ο σκύλος έχει περισσότερο ανάγκη το χρόνο μας και λιγότερο ένα μεγάλο κήπο. Ένας σκύλος που ζει σε διαμέρισμα και έχει αφεντικό που ασχολείται μαζί του περνάει πιο καλά και είναι πιο ισορροπημένος από ένα σκύλο με ένα τεράστιο κήπο δικό του, όπου η μόνη επαφή που έχει είναι ένα χάδι όταν μπαίνει ή βγαίνει ο ιδιοκτήτης και ένα πιάτο φαϊ. Εάν δεν έχετε χρόνο για να ασχοληθείτε μαζί του, σκεφτείτε την περίπτωση να σώσετε ένα ή δύο από τα τόσα αδέσποτα που ψάχνουν να βρουν σπίτι.ιμα.Θέλω σκύλο φύλακα!Οι φύλακες-σκύλοι χωρίζονται σε δύο ομάδες, στα σκυλιά που ειδοποιούν και γαβγίζουν στο ερέθισμα - όπως λειτουργεί και ο συναγερμός - και στα σκυλιά που γαβγίζουν μεν, αλλά αντιμετωπίζουν και δυναμικά το δράστη. Σχεδόν όλες οι μικρόσωμες φυλές λειτουργούν σαν συναγερμός, δε συμβαίνει το ίδιο και με τις μεγαλόσωμες. Τα πιο γνωστά μεγάλα σκυλιά-φύλακες είναι τα Γερμανικά Ποιμενικά, όλοι οι τύποι Βέλγικων Ποιμενικών, επίσης τα Ροτβάιλερ, Μπόξερ και Ντόμπερμαν. Στο διαμέρισμα ιδανικά για προστασία είναι τα Pit Bull και τα Βull Terrier λόγω μεγέθους, τριχώματος και επειδή δε γαβγίζουν ιδιαίτερα, χωρίς σοβαρό λόγο. Πρέπει πάλι να τονίσουμε ότι ακόμα και από τις πιο πάνω φυλές κάποια συγκεκριμένα σκυλιά δεν κάνουν για φύλακες, γιατί δεν το έχουν μέσα τους και επίσης πως δε φτάνουν όλα τα ζώα στο ίδιο επίπεδο απόδοσης. Αν ζητάτε απλά ένα γάβγισμα – συναγερμό και επιλέξετε σωστά, στις περισσότερες φορές δε θα έχετε πρόβλημα. Αν όμως ζητάτε από το σκύλο σας να αντιμετωπίσει το δράστη, τις περισσότερες φορές η εκπαίδευση είναι απαραίτητη. Στις φυλές που προτείνουμε για φύλαξη θα βρείτε και ιδανικά σκυλιά-εργασίας, που αναφέρονται στο κομμάτι σκύλος-σπορ για όσους έχουν χρόνο, διάθεση και όρεξη στο να κυνηγάνε κύπελλα και μετάλλια εκπαιδεύοντας το σκύλο τους. Σε μεγάλους, ανοιχτούς χώρους κατάλληλοι σκύλοι φύλαξης είναι τα μεγαλόσωμα τσοπανόσκυλα όπως Καυκάσου, Κόβατζ, Πυρηναίων και ο Ελληνικός Ποιμενικός.
Σκύλος για τεμπέλη;Σε πολλές περιπτώ- σεις ένας δραστήριος σκύλος προτείνεται και ως κίνητρο από γιατρούς ή ψυχολόγους για να ξεσηκώνει κάποιους από το λήθαργο του καναπέ και της τηλεόρασης. Αν θέλετε το σκύλο για παρέα και δεν είστε πολύ της άθλησης είτε λόγω χρόνου, είτε γιατί έχετε φιλοσοφήσει ότι °mτο να τρέχω συνέχεια το βαριέμαι°n, είτε γιατί σας πήρανε τα χρόνια και θέλετε να έχετε μια καλή παρέα στο σπίτι, επιλέξτε ένα Golden Retriever ή ένα Buldog (αγγλικό ή γαλλικό), πετυχαίνοντας όμως το σωστό χαρακτήρα από τη γέννα. Η πιθανότητα το κουτάβι σας να βγει πολύ πιο ζωηρό από το πρότυπο της φυλής υπάρχει και είναι περίπου μία στις τέσσερις. Για αυτό, αν θέλετε ένα ήρεμο ζώο, ακόμα και σε ήσυχες φυλές, θα πρέπει να επιλέξετε ένα από τα ήρεμα κουταβάκια της γέννας, ιδιαίτερα.
Να πάρω ημίαιμο;Πρέπει να γνωρίζουμε ότι στο θέμα των ημίαιμων υπάρχει πάντα το στοιχείο της έκπληξης, ως προς το μέγεθος που θα έχουν όταν μεγαλώσουν, το χαρακτήρα (που δεν ξέρουμε από ποια φυλή κρατάει) και τη συμπεριφορά – τι εμπειρίες είχε μέχρι να το υιοθετήσουμε; Είναι όμως μία λύση για όσους δεν μπορούν να διαθέσουν χρήματα για ένα κα- θαρόαιμο ή δεν έχουν συγκεκριμένη προτίμηση σε κάποια φυλή και ταυτόχρονα βοηθάνε και ένα σκύλο που δεν ξέρουμε τι τύχη θα έχει διαφορετικά. Γνωρίζω δε πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι από άποψη n έχουν σκυλιά τα οποία είναι υιοθετημένα από το δρόμο.Πάντως ότι και να επιλέξετε θυμηθείτε, ότι θέλει υπομονή και αγάπη, ειδικά τον πρώτο καιρό, για να περάσετε καλά όλοι μαζίΘέλω σκύλο φύλακα!Οι φύλακες-σκύλοι χωρίζονται σε δύο ομάδες, στα σκυλιά που ειδοποιούν και γαβγίζουν στο ερέθισμα - όπως λειτουργεί και ο συναγερμός - και στα σκυλιά που γαβγίζουν μεν, αλλά αντιμετωπίζουν και δυναμικά το δράστη. Σχεδόν όλες οι μικρόσωμες φυλές λειτουργούν σαν συναγερμός, δε συμβαίνει το ίδιο και με τις μεγαλόσωμες. Τα πιο γνωστά μεγάλα σκυλιά-φύλακες είναι τα Γερμανικά Ποιμενικά, όλοι οι τύποι Βέλγικων Ποιμενικών, επίσης τα Ροτβάιλερ, Μπόξερ και Ντόμπερμαν. Στο διαμέρισμα ιδανικά για προστασία είναι τα Pit Bull και τα Βull Terrier λόγω μεγέθους, τριχώματος και επειδή δε γαβγίζουν ιδιαίτερα, χωρίς σοβαρό λόγο. Πρέπει πάλι να τονίσουμε ότι ακόμα και από τις πιο πάνω φυλές κάποια συγκεκριμένα σκυλιά δεν κάνουν για φύλακες, γιατί δεν το έχουν μέσα τους και επίσης πως δε φτάνουν όλα τα ζώα στο ίδιο επίπεδο απόδοσης. Αν ζητάτε απλά ένα γάβγισμα – συναγερμό και επιλέξετε σωστά, στις περισσότερες φορές δε θα έχετε πρόβλημα. Αν όμως ζητάτε από το σκύλο σας να αντιμετωπίσει το δράστη, τις περισσότερες φορές η εκπαίδευση είναι απαραίτητη. Στις φυλές που προτείνουμε για φύλαξη θα βρείτε και ιδανικά σκυλιά-εργασίας, που αναφέρονται στο κομμάτι σκύλος-σπορ για όσους έχουν χρόνο, διάθεση και όρεξη στο να κυνηγάνε κύπελλα και μετάλλια εκπαιδεύοντας το σκύλο τους. Σε μεγάλους, ανοιχτούς χώρους κατάλληλοι σκύλοι φύλαξης είναι τα μεγαλόσωμα τσοπανόσκυλα όπως Καυκάσου, Κόβατζ, Πυρηναίων και ο Ελληνικός Ποιμενικός.
Σκύλος για τεμπέλη;Σε πολλές περιπτώ- σεις ένας δραστήριος σκύλος προτείνεται και ως κίνητρο από γιατρούς ή ψυχολόγους για να ξεσηκώνει κάποιους από το λήθαργο του καναπέ και της τηλεόρασης. Αν θέλετε το σκύλο για παρέα και δεν είστε πολύ της άθλησης είτε λόγω χρόνου, είτε γιατί έχετε φιλοσοφήσει ότι °mτο να τρέχω συνέχεια το βαριέμαι°n, είτε γιατί σας πήρανε τα χρόνια και θέλετε να έχετε μια καλή παρέα στο σπίτι, επιλέξτε ένα Golden Retriever ή ένα Buldog (αγγλικό ή γαλλικό), πετυχαίνοντας όμως το σωστό χαρακτήρα από τη γέννα. Η πιθανότητα το κουτάβι σας να βγει πολύ πιο ζωηρό από το πρότυπο της φυλής υπάρχει και είναι περίπου μία στις τέσσερις. Για αυτό, αν θέλετε ένα ήρεμο ζώο, ακόμα και σε ήσυχες φυλές, θα πρέπει να επιλέξετε ένα από τα ήρεμα κουταβάκια της γέννας, ιδιαίτερα.
Να πάρω ημίαιμο;Πρέπει να γνωρίζουμε ότι στο θέμα των ημίαιμων υπάρχει πάντα το στοιχείο της έκπληξης, ως προς το μέγεθος που θα έχουν όταν μεγαλώσουν, το χαρακτήρα (που δεν ξέρουμε από ποια φυλή κρατάει) και τη συμπεριφορά – τι εμπειρίες είχε μέχρι να το υιοθετήσουμε; Είναι όμως μία λύση για όσους δεν μπορούν να διαθέσουν χρήματα για ένα κα- θαρόαιμο ή δεν έχουν συγκεκριμένη προτίμηση σε κάποια φυλή και ταυτόχρονα βοηθάνε και ένα σκύλο που δεν ξέρουμε τι τύχη θα έχει διαφορετικά. Γνωρίζω δε πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι από άποψη n έχουν σκυλιά τα οποία είναι υιοθετημένα από το δρόμο.Πάντως ότι και να επιλέξετε θυμηθείτε, ότι θέλει υπομονή και αγάπη, ειδικά τον πρώτο καιρό, για να περάσετε καλά όλοι μαζί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου