Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ

Στην διατροφη αυτη τα παντα δινονται ωμα,και το σημαντικο ειναι μεσα σε ενα 15ημερο να παιρνει το σκυλι ολα τα θρεπτικα συστατικα που χρειαζεται,δεν παιζει ρολο αν για παραδειγμα επι 3 συνεχομενες ημερες φαει κοτοπουλο και μετα 2 ημερες λαχανικα.Οποιος αποφασισει να ταιζει το σκυλι με αυτη την διατροφη ειναι πολυ σημαντικο να προσεξει την σωστη αναλογια ασβεστιου-φωσφορου που πρεπει να ειναι καπου αναμεσα στο 1.2 - 1.5 : 1Aυτο ειναι σημαντικο γιατι αν δινουμε πολυ κρεας και οχι κοκκαλα,αρα πολυ φωσφορο,ο οργανισμος δεν μπορει να απορροφησει το ασβεστιο Στην περιπτωση που δεν δινουμε πολλα κοκκαλα,μπορουμε να αλεθουμε τσοφλια απο τα αυγα,και να ανακατευουμε με το γευμα που δεν εχει κοκκαλα.Στοφλι απο ενα μεγαλο αυγο εχει 2000mg calcium και 85mg φωσφοροΤα κουταβια πρεπει να τρωνε το 10% του βαρους τους και οσο μεγαλωνουν σαν ενηλικα να τρωνε το 2% του βαρους τους.ΔημητριακαΤα σκυλια δεν χρειαζονται δημητριακα στην διαιτα τους γιατι ειναι σαρκοβορα,αν ομως για λογους οικονομιας,προσθεσουμε δημητριακα στο φαγητο του σκυλου,η ποσοτητα δεν θα πρεπει να ειναι πανω απο το 1/4 του συνολου.Δημητριακα που θα μπορουσαμε να δινουμε ειναι το ρυζι και καλυτερα σκουρο,η βρωμη και το κριθαρι.Οπως με ολες τις τροφες ετσι και με τα δημητριακα ειναι καλυτερα να δινουμε ποικιλια και οχι συνεχεια το ιδιο.Αν το σκυλι υποφερει απο παχυσαρκια,αρθριτιδα,αλλεργιες,ακρατεια,επιληψια πρεπει η διαιτα του να μην περιλαμβανει δημητριακα η αμυλουχα.Φρουταμπορει να περιλαμβανονται στην διατροφη σε μικρες ποσοτητες.Απαγορευονται οι σταφιδες και τα σταφυλια γιατι μπορει να προκαλεσουν προβλημα στα νεφρα.Λαχανικατα φυλλωδη λαχανικα ειναι η καλυτερη επιλογη,αλλα και το μπροκολο,το κουνουπιδι,το κολοκυθακι,τα καροτα,το σελινοΓαλακτοκομικαΓιαουρτι(αυτο με την πετσα),κεφιρ,κοτατζ ειναι καλα για τον οργανισμο του σκυλου.Το κεφιρ και το γιαουρτι εφοδιαζουν τον οργανισμο με χρησιμα βακτηρια (προβιοτικα)και θα πρεπει να μπαινουν ωμα στο φαγητο αφου αυτο εχει μαγειρευτει. ΚρεαςΠρεπει να αποτελει το μεγαλυτερο μερος απο την διατροφη του σκυλου και να υπαρχει ποικιλια απο μοσχαρι,αρνι,χοιρινο,κοτοπουλο,γαλοπουλα.Ψαριμια η δυο φορες την βδομαδα πρεπει να τρωει ψαρι,καλες ειναι οι σαρδελλες ο σολωμος το σκουμπρι και αν τα δινουμε απο κονσερβα η μαγειρευτα με τα κοκκαλα δεν χρειαζεται να προσθετουμε ασβεστιο στο γευμα αυτο.Αυγα ειναι εξαιρετικη πηγη θρεπτικων συστατικων εντοσθια θα πρεπει να ειναι το 5-10% του συνολου της διατροφης.Ειναι καλυτερα να δινουμε λιγο καθε μερα παρα μεγαλη ποσοτητα σε μια φορα γιατι μπορει να προκαλεσει διαροια σε καποια σκυλιαΑσβεστιοΟταν δινουμε μαγειρευτο φαγητο πρεπει να προσεξουμε την αναλογια του ασβεστιου με το φωσφορο,ιδανικο ειναι αναμεσα στο 1.2-1.5:1 Το κρεας περιεχει πολυ φωσφορο,ετσι οσο περισσοτερο κρεας δινουμε,τοσο περισσοτερο ασβεστιο πρεπει να προσθετουμε.Αλεσμενα τσοφλια αυγου ειναι πολυ καλη πηγη ασβεστιου.Το στοφλι απο ενα μεγαλο αυγο δινει ενα κουταλακι σκονη που ειναι 2000mg.Για καθε 1 κιλο κρεατος προσθετουμε 1 κουταλακι σκονη.Ενα ενηλικο σκυλι χρειαζεται 800-1000mg για καθε 1/2 κιλο φαγητουΓια να φτιαξουμε την σκονη απο τσοφλια αυγου:μαζευουμε τα τσοφλια τα πλενουμε και τα στεγνωνουμε καλα,και μετα με το μπλεντερ τα κανουμε σκονη και την φυλαμε σε ενα ταπερακι στο ψυγειο.Ο κτηνιατρος μπορει να δωσει συμπληρωματα ασβεστιου,αν δεν θελουμε να δωσουμε αλεσμενα τσοφλια.Τα ενηλικα σκυλια τρωνε 2 φορες την ημερα σε ποσοτητα ιση με το 2%-3% του βαρους τους.Τα κουταβια κατω των 6 μηνων πρεπει να τρωνε 3-4 φορες την ημερα,υπολογιζοντας περιπου το 10% του βαρους τους και χρειαζονται περισσοτερο ασβεστιοΠαραδειγμα γευματοςβραζουμε σε χαμηλη φωτια4 κουπες κοτοπουλο και μολις βρασει ξεκοκκαλιζουμε ξεχωριστα βραζουμε 1 κουπα κολοκυθακι1 κουπα καροτα1 κουπα πρασινα φασολακια2-3 σκελιδες σκορδοκαι ανακατευουμε μετα με το ξεκοκκαλισμενο κοτοπουλο,χωριζουμε σε μεριδες και σερβιρουμε προσθετοντας 1 κουταλακι λαδι,την σκονη ασβεστιου και 1 κουταλια κοτατζ

1 σχόλιο:

  1. Στην συνταγή που δώσατε αναφέρετε το σκόρδο....Είμαστε καλά? Το σκόρδο όπως και το κρεμμύδι απαγορεύεται στα σκυλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή