Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2009

Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ

Παρότι θα θέλετε να χαρείτε το καινούργιο σας κουταβάκι, τις πρώτες μέρες αφήστε το ελεύθερο να εξερευνήσει το νέο του σπίτι και να σας γνωρίσει. Αποφύγετε το μπάνιο, κάντε του στεγνό καθάρισμα αν χρειαστεί.Ένα κουτάβι θα πρέπει να ταΐζεται περίπου 4 φορές την ημέρα, με τροφή κατάλληλη για τη ράτσα και την ηλικία του και σε ποσότητα ανάλογη με το βάρος του. Οι περισσότερες τροφές ποιότητας αναγράφουν την ημερήσια ποσότητα που πρέπει να τρώει το κουτάβι ώστε να διατηρήσει το ιδανικό του βάρος. Επίσης ο κτηνίατρος σας μπορεί να σας συμβουλέψει καταλλήλως.

Για την πλήρη και ισορροπημένη διατροφή ενός κουταβιού συνιστούμε ξηρά τροφή (κροκέτα) το δυνατόν καλύτερης ποιότητας. Η ξηρά τροφή θα πρέπει να συνοδεύεται πάντα από άφθονο φρέσκο νερό. Κατά την πρώτη εβδομάδα μπορείτε να δίνετε την ξηρά τροφή μουλιασμένη σε χλιαρό νερό και ανακατεμένη με λίγη κονσέρβα για κουτάβια.

Σε ένα μικρόσωμο κουτάβι δίνετε του επίσης νερό, με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι διαλυμένο, για να αποφύγετε συμπτώματα υπογλυκαιμίας.

Συνιστούμε να αποφεύγετε τις λιχουδιές ανάμεσα στα γεύματα. Δίνετέ του μόνο πολύ μικρές ποσότητες για λόγους εκπαίδευσης ή επιβράβευσης.

Τρόφιμα προορισμένα για ανθρώπινη κατανάλωση (γλυκά, γάλα, αγελαδινά και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα) δε συνίστανται. Σκυλάκια άνω των 2 μηνών έχουν λάβει την απαραίτητη ποσότητα γάλακτος από τη μητέρα τους. Αν θεωρηθεί όμως απαραίτητο από τον κτηνίατρο, υπάρχουν σκευάσματα απολύτως κτηνιατρικά υποκατάστατα του μητρικού γάλακτος σε σκόνη.Το κουτάβι μέχρι να ολοκληρώσει τα εμβόλια του δε θα πρέπει να έρθει σε επαφή με άλλα ζώα ή με ανθρώπους, που πριν έχουν έρθει σε επαφή με άλλα ζώα. Εάν έχετε παίξει με ένα άλλο ζωάκι πλύνετε καλά τα χέρια σας πριν έρθετε σε επαφή με το δικό σας, ώστε να αποφύγετε να του μεταφέρετε ιώσεις. Κρατάτε το κουτάβι σε χώρο ελεγχόμενο και μη το βγάζετε βόλτα. Για τις μετακινήσεις του κουταβιού (π.χ. επίσκεψη στον κτηνίατρο) χρησιμοποιήστε ένα κιβώτιο μεταφοράς.

Οποιοδήποτε κουτάβι σας προμηθεύσουμε θα έχει εμβολιασθεί τουλάχιστον μία φορά. Για τα υπόλοιπα εμβόλια ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του κτηνιάτρου σας. Συνιστούμε την αγορά ενός κουταβιού να ακολουθεί η επίσκεψη σε κτηνίατρο, έχοντας πάντα το βιβλιάριο υγείας.Παρότι ένας σκύλος είναι πιο ανθεκτικός από τον άνθρωπο στις καιρικές συνθήκες, ένα κουτάβι είναι ευαίσθητο όπως ένα μωράκι. Μη το αφήνετε για ώρα σε δυνατό ήλιο ή βρεγμένο στο κρύο. Αν το κουτάβι μένει σε εξωτερικό χώρο, έχετε του ένα σπιτάκι καθαρό και στο κατάλληλο μέγεθος.

Να θυμάστε πως ό,τι ενοχλεί έναν άνθρωπο ενοχλεί και ένα σκυλάκι. Δεν κάνει όμως να φτάνουμε σε υπερβολές.

Ένα σκυλάκι είναι ένα ευαίσθητο πλάσμα το οποίο χρειάζεται τη συντροφιά και την αγάπη της οικογένειάς του. Οι άσκοπες φωνές όπως και η βία θα του δημιουργήσουν ψυχολογικά προβλήματα. Πρέπει να ψυχολογείτε το ζωάκι σας με τον ίδιο τρόπο που θα ψυχολογούσατε ένα παιδί. Ένα σκυλάκι είναι ο καθρέφτης του αφεντικού του. Δεν υπάρχουν κακά σκυλιά παρά μόνο σκυλιά που έλαβαν λάθος ανατροφήΈνα κουτάβι συμπεριφέρεται όπως και ένα μωρό. Μετά από κάθε γεύμα θα θέλει να κάνει την τουαλέτα του. Είναι πιο εύκολο να ελεγχθεί αυτό δίνοντας στο κουτάβι συγκεκριμένα γεύματα. Μετά το γεύμα οδηγήστε το κουτάβι στο χώρο όπου θα είναι η τουαλέτα του και επιβραβεύστε το όταν θα κάνει την ανάγκη του εκεί. Αργότερα, αφού το κουτάβι ολοκληρώσει τον κύκλο εμβολίων του, μπορείτε να το μάθετε να κάνει την τουαλέτα του στην βόλτα του.Η εκπαίδευση ενός κουταβιού μπορεί να γίνει ως ένα σημείο από το αφεντικό του – όπως για παράδειγμα για την τουαλέτα του. Ένα σκυλάκι μπορεί να καταλάβει από την φωνή πολύ περισσότερα πράγματα απ’ ότι νομίζουμε. Όποτε μαθαίνει κάτι το ζωάκι σας πρέπει να επιβραβεύεται, αλλά οι λιχουδιές πρέπει να είναι μετρημένες ώστε το ζωάκι να μη μάθει να κάνει κάτι μόνο για το φαγητό. Η ικανότητα εκμάθησης ενός κουταβιού είναι σημαντικά αυξημένη από τον 4ο – 5ο μήνα και μετά όπου πλέον εμπεδώνει ό,τι μαθαίνει. Οι κακές συνήθειες θα πρέπει να περιοριστούν από την αρχή. Δεν πρέπει όμως να προσπαθούμε να αλλάξουμε τη φύση του ζώου!

Στην ηλικία των 4 μηνών το σκυλάκι θα αρχίσει να αλλάζει τα δόντια του. Εκείνη την περίοδο το κουτάβι θα ψάχνει αντικείμενα να μασήσει, που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη της οδοντοστοιχίας του. Δώστε του ειδικά κόκαλα και αποθαρρύνετε το από το μάσημα των παπουτσιών σας. Επίσης είναι φυσικό τότε η οδοντοστοιχία του να μην είναι πλήρης. Βουρτσίζετέ του τα δόντια καθημερινά ώστε να αποφύγετε οδοντικές νόσους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου